GeniusTex

Aufbau einer innovativen und offenen Branchenplattform

Das Institut für Technologie- und Innovationsmanagement (TIM, Prof. Dr. Piller) und das Institut für Textiltechnik (ITA, Prof. Dr. Gries) freuen sich sehr, mitteilen zu können, dass ihr gemeinsames Forschungsprojekt zu dem Thema „GeniusTex: Aufbau einer innovativen und offenen Branchenplattform, die die Schnittstelle zwischen Entwickler, Produzent und Anwender von Smart Textiles schließt“ durch das Bundesministerium für Wirtschaft und Energie (BMWi) über zwei Jahre gefördert wird. Die Förderung deckt Projektkosten in Höhe von rund 890.000 EUR ab.

Why GeniusTex?

Despite significant advances in both hardware and software technology and user interaction design, smart textiles have not taken off yet beyond prototype stage. To reduce entry barriers especially for small and medium enterprises, the GeniusTex project will create cooperation and collaboration opportunities to develop Smart Textile products, services and business models.

What is the objective of GeniusTex?

• Generate a B2B business model between Smart Textile developers, producers and users based on an interactive innovation platform
  • Implement a platform to develop individualized services around Smart Textiles
  • Define a methodology for process design to integrate textiles and electronic components to Smart Textiles

How will the GeniusTex project work towards this?

• Creating an innovation platform open for all players in Smart Textiles (textiles, electronics, designers, app developers, users) and their contributions (e.g., by software development kit)
  • Defining a common language for Smart Textile components to structure offerings on the platform
  • Using platform and structured language to bring together ideas and partners for their implementation
  • International setup (e.g., USA, South Korea) to ensure both platform architecture and structured language are globally accessible

Konsortialpartner:

Otto Bock Holding GmbH & Co. KG, ASYS Automatisierungssysteme GmbH, Infineon Technologies AG, Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V

Weitere Informationen finden Sie auf der Homepage.